Skip to main content

Всесвітній день боротьби з інсультом

Щорічно 29 жовтня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом (World Stroke Day), який був встановлений Всесвітньою організацією по боротьбі з інсультом (World Stroke Organization, WSO) в 2006 році, з метою призову до термінових активних дій у всесвітній боротьбі проти цього захворювання.

Історія дати, що відзначається, почалася в 2004 році, коли Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила інсульт глобальною епідемією, а в 2006-му була створена Всесвітня організація по боротьбі з інсультом, яка і заснувала цей День. Сьогодні в організацію входять понад 3,5 тисячі індивідуальних членів і понад 60 організацій з 85 країн. Це вчені, наукові організації і товариства по боротьбі з інсультом.

Інсульт – це стан, при якому в результаті припинення надходження крові в головний мозок через закупорку артерії або вилиття крові через розрив стінки судини відбувається пошкодження або загибель нервових клітин; це швидко розвивається порушення мозкового кровообігу, з одночасним ушкодженням тканини мозку і розладом його функцій.

Щорічно в Україні трапляється понад 111 тисяч нових випадків інсульту. 50% людей помирає протягом першого року після хвороби.

За даними статистики ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) інсульт як причина смерті знаходиться на другому місці після гострих захворювань серця.

У загальносвітових масштабах поширеність інсульту складає на кожні 100 тисяч населення від 100 до 300 випадків, тобто близько 6 млн випадків на рік. Для України цей показник дорівнює 125 тисячам. Ці цифри перевищують західноєвропейські в 2,5 рази, спостерігається тенденція до збільшення.

Мозкові інсульти вражають до 35% дорослого працездатного населення України, при цьому до 25% тих, що вижили потребують сторонньої допомоги до кінця своїх днів.

Головний кардіохіруг МОЗ України професор Борис Тодуров зазначає:

«За рік у нас в Україні фіксується до 50 тис. Інфарктів і більше 100 тис. Інсультів. У 60% випадків причина смерті – серцево-судинні хвороби. Це вдвічі більше, ніж в європейських країнах ».

У Дніпровському центрі здоров’я кажуть, що часто люди самі винні в хвороби. Тому фахівці рекомендують як можна уникнути інсульту.

Серцево-судинній системі шкодить малорухливий спосіб життя. Щоб подбати про своє здоров’я, досить легких фізичних вправ протягом півгодини в день.

Негативно впливає на роботу «двигуна» організму і судинної системи зайву вагу і неправильне харчування. Щоб уберегти здоров’я, слід менше вживати тваринних жирів. Є більше овочів, фруктів, пісного м’яса, риби.

В рази підвищує ризик інсульту надмірне вживання алкоголю і куріння.

Ще один негативний фактор – хронічний стрес. Він знижує імунітет і викликає тривалий спазм судин.

«Відмовтеся від шкідливих звичок, правильно харчуйтеся, займайтеся фізкультурою, відпочивайте. Контролюйте свій тиск, рівень цукру і холестерину, вчасно ходите до лікаря. Все це допоможе зберегти здоров’я в нормі, – відзначають в Обласному центрі здоров’я. – Особливо уважними до свого здоров’я мають бути хворі на цукровий діабет, люди старше 60 років. І ті, хто має генетичну схильність до серцево-судинних захворювань ».