Skip to main content

Всесвітній день псоріазу

Всесвітній день псоріазу проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій Хворих на Псоріаз щорічно 29 жовтня, починаючи з 2004 року. Цей День присвячений людям, хворим на псоріаз або псоріатичний артрит.

«Всесвітній день псоріазу» вже став, по істині, глобальною подією, яке дає голос мільйонам чоловік, хворих на псоріаз по всьому світу. Псоріаз являє собою одне з найбільш частих шкірних захворюванні, яким в середньому страждають від 2% до 7% жителів усієї планети. Найбільш ранній початок псоріазу було зафіксовано на Фарерських островах Данії, регіоні з холодним і вологим кліматом, де у чоловіків він починався в середньому віці 13 років, а у жінок у 12 років, причому незалежно від наявності цього захворювання в сім’ї. Нагадаємо, псоріаз є хронічним неінфекційним захворюванням, це своєрідний дерматоз, що вражає в основному шкіру і може викликати запальне ураження суглобів.

Причини виникнення та розвитку псоріазу до цих пір не встановлені, є припущення, що у виникненні цієї хвороби відіграє роль генетична схильність.

Існує багато різних засобів і методів лікування псоріазу, але внаслідок хронічної рецидивуючої природи самої хвороби нерідко спостерігається тенденції до прогресування з плином часу, псоріаз є досить важке для лікування захворювання. Повне лікування в даний час неможливо, але можливі більш-менш тривалі, більш-менш повні ремісії, в тому числі і довічні.

Однак при цьому завжди зберігається ризик рецидиву.

Міжнародний день псоріазу спрямований на підвищення обізнаності населення про дану проблему, на розвиток системи охорони здоров’я в цьому напрямку, на підтримку людей, які страждають на цю недугу.